Θεραπεία ζεύγους

 

Επιλέγοντας τη χαρά και για τους δυό μας

 

Αν θέλαμε να δώσουμε ακριβή ορισμό για την αγάπη, που να αληθεύει για όλους μας και για τον καθένα από εμάς εξίσου, δεν θα ήταν υπερβολή ο καθε άνθρωπος που γεννιέται να εφευρίσκει μια νέα λέξη, ολόδική του και να τη “βαφτίζει” όπως ο ίδιος θέλει, αφού ο καθένας την βιώνει τόσο διαφορετικά. Ακριβώς επειδή η αγάπη είναι στην ουσία συνυφασμένη με τον πυρήνα του εαυτού μας και ο καθένας μας αγαπάει με αυτό που στο βάθος “είναι”.

Από τον πατέρα της ψυχανάλυσης Φρόυντ, που ως νευροβιολόγος ξεκίνησε να παρατηρεί πως αναπαράγονται τα χέλια και έφτασε να διατυπώσει και να θεμελιώσει μια από τις επιδραστικότερες  θεωρίες στην ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου, θέτοντας την ανάγκη για αναπαραγωγή, το ένστικτο για ζωή, την επιθυμία, την “λίμπιντο” στη βάση της ύπαρξης μας, μέχρι τους νευροβιολόγους και σε άλλους σύγχρονους, επιστημονικούς και μη- κλάδους, όλοι ήρθαν να βεβαιώσουν αυτό, που είναι το μόνο σιγούρο πως καθένας μας, ακόμα κι ένα νεογέννητο βρέφος, ακόμα και ένα μόλις σχηματισμένο έμβρυο, ενστικτωδώς βιώνει: η αγάπη δεν είναι πολυτέλεια, ούτε ρομαντισμός, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ζωής και θανάτου. Δεν προκαλεί έκπληξη οτι, με πρώτη την απώλεια αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός αναφέρεται ως η δεύτερη συνηθέστερη αιτία κατάθλιψης.

Όμως παρά το θεμελιώδες αίτημα και ανάγκη, γιατί στους περισσότερους από εμάς είναι τόσο δύσκολο αντί να απολαμβάνουμε βιώνοντας τη ζωή μας μέσα σε σχέσεις ικανοποίησης, αυτοπραγματωσης και χαράς αντίθετα, παρά τη σφοδρή και βαθιά επιθυμία συχνά και των δύο, καταλήγουμε σε δύσκολες, και ίσως ακόμα και κακοποιητικές στενές σχέσεις;

Ακριβώς επειδή ο καθενας μας είναι μοναδικός και συνδεεται μοναδικά, αντίστοιχα και η σχέση που δημιουργούν οι δύο είναι εξίσου μοναδική. Χρειάζεται στοχευμένο θεραπευτικό πλάνο, προσαρμοσμένο αποκλειστικά στο κάθε ζευγάρι και στον καθένα ξεχωριστά. Η θεραπεία ζεύγους βοηθά πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν σταδιακά υγιέστερες αλληλεπιδράσεις και να υιοθετούν ωριμότερες συμπεριφορές, να διαχειρίζονται καλύτερα προβλήματα και κρίσεις στη σχέση τους, να αυτορυθμίζονται και να θέτουν τα κατάλληλα όρια μεταξύ τους και με τρίτους, να αξιολογούν ορθά και να περιφρουρούν τη σχέση τους ώστε να βιώνουν μια πιο ισορροπημένη, πλούσια και αμοιβαία ισότιμη σχέση.

Χρειάζεται να δοθεί χρόνος και προσοχή, να δημιουργηθεί ο κατάλληλος ψυχικός κοινός χώρος στο ζευγάρι, να βρεθούν, να αναγνωριστούν οι κώδικες επικοινωνίας και να μεταφραστούν από τον θεραπευτή στην κατάλληλη, μοναδική για τον καθένα προσωπική γλώσσα για να “ακουστούν” οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι φόβοι και οι δυσκολίες εκατέρωθεν, κάτι που σιγά-σιγά θα φέρει επίγνωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις συμπεριφορές που προκαλούν καβγάδες, δυσφορία, δυσκολίες και κάποιες φορές εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα για να έρθουν ξανά κοντά οι ψυχές και τα σώματα.

Τα ζευγάρια που ασκούνται στην ειλικρίνεια και τη λογική, καθώς και όσα διαθέτουν προθυμία για αλλαγή, τείνουν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Με λίγη βοήθεια, η φλόγα της επιθυμίας για μια συντροφική ζωή που μας “καίει” όλους μέσα μας, μπορεί να “αναζωπυρωθεί” και να πούμε και εμείς όπως ο Herman Hesse «Αν τώρα ξέρω τι είναι αγάπη, ο λόγος είσαι εσύ».