Ομαδική ψυχοθεραπεία

 

Η δύναμη της ομάδας

 

Πριν καν γεννηθούμε μέσα σε μια οικογένεια, δηλαδή σε μια μικρή ομάδα, είμαστε ήδη μια ομάδα - με την μητέρα μας που μας κυοφορεί - αλλά και επιθυμία μιας πρότερης ομάδας, που είναι το ζευγάρι των γονιών μας. Η ομάδα είναι το πρώτο και πρωτεύον περιβάλλον που, και έχουμε ανάγκη για την επιβίωση, την ταυτότητα και την εξέλιξή μας, αλλά και απολαμβάνουμε. Είμαστε φτιαγμένοι από και για αυτό. Οι πρώτοι μας ήχοι και εικόνες, οι πρώτες μας γεύσεις, απολαύσεις και χάδια, τα πρώτα μας βήματα, οι πρώτες μας λέξεις, τα πρώτα μας γέλια και τραγούδια, αλλά και οι πρώτες μας δυσκολίες και απογοητεύσεις βιώνονται και εκτυλίσσονται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτό το “όλον” που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε συχνά, συναποτελούμε εμείς και οι άλλοι.

Ενήλικες πια με διαμορφωμένη λίγο-πολύ ταυτότητα θα ανακαλύψουμε -ίσως με έκπληξη- πόσο θεραπευτική και ανακουφιστική είναι η συμμετοχή σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας και πως το μοίρασμα και η βιωματική εκπαίδευση στο “εδώ και τώρα” μέσα στην ομάδα οδηγούν σε ένα ταξίδι προς την αυθεντική συνάντηση, τη γνήσια επικοινωνία και συμπόρευση με τον “σημαντικό άλλο” στην εργασία και στη ζωή μας : τον σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένεια, τους γονείς, τους φίλους και τους συνεργάτες μας, σε όλες τις (δια)προσωπικές μας σχέσεις.

Σταδιακά και μη παρεμβατικά, το κάθε μέλος στον χρόνο του, κάνει τις πρώτες συνειδητοποιήσεις ως προς τον εαυτό, τα συναισθήματα καθώς και παγιωμένα μοτίβα συμπεριφοράς που το δυσκολεύουν και επιθυμεί να τροποποιήσει. Η επίγνωση αυτή, ακριβώς επειδή είναι βιωματική, αφορά δηλαδή μια πραγματική εμπειρία που έχει βιώσει μέσα στην ομάδα, μεταφέρεται ταυτόχρονα και στην προσωπική ζωή και έχει την δύναμη να αλλάξει την καθημερινότητα και την σχέση του με τον κόσμο και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τις επιθυμίες του.

Ενδυναμώνεσαι, παρακινείσαι, εκπαιδεύεσαι στην αλληλο-υποστήριξη αλλά και στην αυτοδιαχείριση και σταδιακά καταφέρνεις να απαλλαγείς από περιττά βάρη που ίσως κουβαλάς από το παρελθόν σου και από μαθημένες συμπεριφορές που σε δυσκολεύουν, σε δυσαρεστούν και είναι εμπόδια στην εξέλιξη και την ευημερία σου. Συν τω χρόνω, καταφέρνεις να διαχειριστείς με επανορθωτικό τρόπο αυτά τα αισθήματα, τις συμπεριφορές και τους ανθρώπους που τα πυροδοτούν και σε περιπτώσεις εκτός της θεραπευτικής ομάδας. Τα σημαντικά οφέλη και εργαλεία για την διευκόλυνση και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στο περιβάλλον της αποδοχής, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού που συνδημιουργούμε και βιώνουμε με την ομάδα μπορούν να γίνουν “δεύτερη φύση” μας και να μας χαρίσουν αυτοπραγμάτωση και ουσιαστική εξέλιξη στην εργασία και την ζωή μας.

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις αυτοβελτίωσης και καλλιέργειας, παιχνίδια ρόλων, λεκτικό μοίρασμα και επαφή με γνήσια συναισθήματα, με αποκαταστημένη αυτοεκτίμηση και ασκημένη αυτογνωσία κατορθώνουμε να απολαμβάνουμε την ζωή και να έχουμε καλύτερο έλεγχο του εαυτού μας, της πραγματικότητας και των σχέσεων με τους σημαντικους άλλους της ζωής μας. Συμμετέχοντας, βιώνουμε την δυνατή εμπειρία, την συν-κίνηση, την δυναμική και την δύναμη της συνάντησης, της ένωσης και των δεσμών που μας πάνε από το μοναχικό “εγώ” στο πολυδύναμο “εμείς” και τελικά φτιάχνουν τον Κόσμο μας.*τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα